PSORIAZIS
De ce este cea mai frecventa boala de piele
Psoriazis (numit medical psoriazis vulgar) este o boala de piele care uneori poate afecta si articulatiile, o boala cu multe forme, cu localizari diverse care pot imita alte boli de piele, facand diagnosticul si tratamentul mai dificil.
In acest articol aflii care sunt situatiile in care trebuie sa-ti pui intrebarea: „Am sau nu psoriazis?”
O sa vezi ca in multe situatii.
Ce fel de boala este psoriazisul?
Este considerat o boala genetica (se poate transmite de la o generatie la alta, copiii din parinti sau cu bunici cu psoriazis au un risc mai mare sa dezvolte in timp boala).
Este o boala cronica, pentru toata viata, caracterizata de perioade de remisie si perioade de agravare.
Nu este o boala contagioasa! Nu se transmite de la un om la altul!
Este frecvent si cand apare?
Da, intre 1 si 3% din populatie sufera de psoriazis, lucru care il face una dintre cele mai frecvente boli de piele.
Debutul bolii este variabil, din punct de vedere al varstei, am vazut cazuri inclusiv la nou nascut, la copii, la varstnici, la femei gravide.
Ce se intampla cu pielea la pacientii cu psoriazis?
La nivelul pielii pacientului se declanseaza o inflamatie in care sunt implicate o parte din celulele sistemului imunitar, inflamatie care devine cronica si provoaca proliferarea in exces a straturilor pielii (hiperkeratoza).
Inflamatia si aceasta proliferare in exces duc la aparitia leziunilor caracteristice, acele placi rosii cu cruste albe aderente pe suprafata.
Unde apar leziunile de psoriazis?
Pot sa apara oriunde pe corp, dar cel mai frecvent apar in zonele in care exista o presiune sau traumatizare (frecare) frecventa.
Si anume pe:
Coate
Genunchi
Fese
Spate
Palme
Talpi
Mancarimea la nivelul leziunilor este variabila, uneori poate fi absenta.
Exista mai multe forme a acestei afectiuni?
Da. Poate fi vorba de:
Este cea mai frecventa forma de psoriazis.
Este o forma severa in care leziunile seamana cu cosurile (pustule).
Tot o forma severa in care toata pielea este foarte rosie.
Desi 80% din pacientii cu psoriazis au beneficii de pe urma expunerii la soare unii pacienti pot dezvolta leziuni de psoriazis dupa expunerea la soare sau la lumina cu ultraviolete.
Infectia cu HIV poate declansa sau agrava psoriazisul, facand si tratamentul mult mai dificil.
In functie de localizare poate fi:
Leziunile sunt in pliurile pielii:
- dupa ureche
- submamar
- inghinal
- interfesier
- axilar
- la baza gatului
NU au aspectul de placi caracteristice, pot fi diagnosticate gresit ca fiind o iritatie, o infectie cu ciuperci (micoza) sau cu bacterii.
Leziunile pot fi limitate doar in aceste zone si pot imita o eczema cronica sau o infectie micotica (ciuperci).
Exista si o forma cu pustule cu aceasi localizare.
Chiar si un singur deget poate fi afectat de leziuni pustuloase in cazul acestei forme de psoriazis.
Cu placi rosii, cronice, recidivante.
Forma cu afectarea articulatiilor, cu sau fara leziuni pe piele, o forma grava, netratata ea duce la distrugerea articulatiilor si handicap.
Ce agraveaza psoriazisul?
Stresul – un eveniment cu stress emotional puternic este de multe ori factorul declansator al primului episod de psoriazis.
Infectiile – mai ales cele bacteriene cu streptococ. La copii reprezinta principala cauza de declansare a psoriazisului gutat.
Obezitatea
Fumatul
Alcoolul in exces
Unele Medicamente – Litiu, Medicamente pentru boli de inima si tensiune arteriala (Betablocante si inhibitori de enzima de conversie), Antimalarice (hidroxiclorochina), antiinflamatoare nesteroidiene, imiquimod, corticosteroizii (Prednison).
Intreruperea brusca a tratamentului antipsoriazis duce la agravarea bolii si chiar trecerea la forma pustuloasa.
Cum pot sa stiu sigur daca este psoriazis?
De cele mai multe ori un medic dermatolog iti va pune diagnosticul pe baza examenului clinic, mai ales daca aspectul leziunilor este unul foarte caracteristic.
Atunci cand aspectul leziunilor este mai ciudat sau e vorba de localizari unde e nevoie de un diagnostic diferential cu alte boli, pot fi necesare examinari suplimentare. Acestea includ:
Examenul micologic
Examen de secretie bacteriologica
Testari alergice
Diagnosticul de certitudine este dat de biopsie si examenul histopatologic. Se ia o bucatica de piele dintr-o leziune si se trimite la laboratorul de anatomie patologica unde, pe baza modificarilor din piele vazute la microscop, medicul anatomopatolog confirma sau infirma diagnosticul de psoriazis vulgar.
Cum ma tratez?
Tratamentul psoriazisului este unul de durata, cum spuneam, e o boala cronica, cu agravari si remisii.
Rezultate pot sa apara foarte repede dar daca intrerupi tratamentul leziunile pot sa reapara. Scopul principal al tratamentului este obtinerea de remisii cat mai lungi si limitarea extinderii leziunilor.
In functie de localizare, extindere si forma, medicul dermatolog va face o selectie atenta a schemelor de tratament. Formele severe (pustulos si eritrodermic) necesita internare si tratament de urgenta pentru ca pun viata pacientului in pericol.
In schema de tratament intra:
Acestea sunt aplicate pe leziuni – cu dermatocorticoizi, analogi de vitamina D, inhibitori de calcineurina, gudroane, dithranol, acid salicilic, retinoizi.
Majoritatea cazurilor de psoriazis raspund foarte bine la expunerea la soare si la lampi medicale cu radiatie ultravioleta (atat UVA cat si UVB).
Metotrexat, Ciclosporina, Retinoizi, Terapii biologice.
Atentie! Medicamentele sistemice utilizate in tratamentul psoriazisului necesita monitorizare prin analize de laborator facute periodic! Unele efecte secundare pot avea consecinte severe asupra pacientilor in cazul nerespectarii dozelor si in lipsa unei monitorizari atente!