Project Description

Chirurgia dermatologica reprezinta tratamentul chirurgical al afectiunilor cutanate sau de pe mucoase. Afla care sunt leziunile cutanate care se pot trata chirurgical si care sunt procedurile utilizate.

Tratamentul chirurgical

Afectiunile cutanate cel mai frecvent intalnite si care pot beneficia de tratament chirurgical sunt :

 • Infectii bacteriene: furuncul, abcese;

 • Unghia încarnata;

 • Infectii virale: veruci vulgare, papiloame, veruci plane, molluscum contagiosum, condiloame acuminate;

 • Tumori cutanate benigne: fibroame moi (acrochordon), keratoze seboreice, nevi dermali, nevi melanocitari (alunite), dermatofibroame, lipoame;

 • Chiste: epidermale, trichilemale (la nivelul scalpului), de glande anexe, milia;

 • Tumori vasculare: angioame, hemangioame, granulom piogenic;

 • Tumori precanceroase: keratoze actinice, nevi melanocitari displazici (alunite atipice),keratoacantom, boala Bowen;

 • Tumori maligne cutanate si de mucoase (cancere): carcinom bazocelular, carcinom spinocelular, melanom malign;


Daca anumite leziuni cutanate sunt excizate din ratiuni de ordin estetic, din cauza localizarii sau a traumatizarii repetate (papiloame, fibroame moi, nevi dermali, nevi melanocitari, keratoze seboreice, angioame) altele însa ajung la excizie din cauza inflamatiilor sau infectiilor (chiste, granulom piogen).

Tratamentul leziunilor precanceroase si canceroase

tratamentul chirurgical afectiuni cutanate

Pentru majoritatea leziunilor precanceroase si mai ales pentru cancerele cutanate tratamentul chirurgical este cel mai eficient mijloc terapeutic, oferind cele mai bune rate de vindecare.

Amânarea exciziei unei leziuni precanceroase sau a unui cancer cutanat poate avea consecinte foarte grave pentru sanatatea pacientului!

Evolutia spre forme avansate de cancer cutanat obliga la interventii chirugicale mult mai complicate si cu defecte estetice majore iar în cazul carcinomului spinocelular si mai ales al melanomului, tratamentul tardiv implica riscul metastazarii (diseminarii) cancerului în organism, cu rate de supravietuire reduse!


ATENTIE!

Diagnosticul prezumtiv de leziune precanceroasa- nev melanocitar (alunita) atipic sau de melanom malign si decizia de excizie a unei leziuni pigmentare cutanate trebuie sa apartina medicului dermatovenerolog!

Prin examinarea atenta a leziunii utilizând aparatul numit dermatoscop (dermatoscopie) medicul poate ridica suspiciunea unei evolutii spre malignizare (cancerizare) si recomanda excizia leziunii cu examinarea ei într-un serviciu histopatologic – singura examinare care poate pune diagnosticul de certitudine al unei leziuni cancerigene.

Metode folosite pentru tratamentul chirugical al afectiunilor cutanate

Procedurile chirurgicale utilizate in tratamentul leziunilor cutanate cuprind:

 • Incizie si drenaj – pentru furuncule, abcese, chiste;

 • Chiuretarea leziunilor cu ajutorul unei chiurete – indicata în tratamentul leziunilor superficiale (molluscum contagiosum, keratoze seboreice,keratoze actinice);

 • Electrocauterizarea leziunilor – excizia cu ajutorul electrocauterului;

 • Avulsia chirurgicala partiala sau totala – indicata în cazul unghiei incarnate;

 • Excizia simpla si shave excizia – recomandate leziunilor superficiale pediculate sau proeminente;

 • Excizia cu sutura simpla- în special pentru chiste, leziuni cutanate precanceroase, cancere cutanate mici;

 • Excizia cu lambou cutanat sau grefa de piele – indicata în cazul leziunilor cutanate (de obicei maligne) mari sau situate în zone speciale (fata, nas, urechi);

 • Aceste proceduri se realizeaza sub anestezie locala, utilizând fie o crema anestezica (pentru leziunile superficiale) sau un anestezic injectabil;


Recuperarea postinterventie poate fi imediata, în cazul exciziei simple iar vindecarea plagii operatorii poate dura între 7 si 14 zile în cazul electrocauterizarii si al exciziilor cu sutura.

Tratamentul postoperator si pansarea plagii se pot face inclusiv de catre pacient la domiciliu, respectând indicatiile medicului.

Prin intermediul clinicilor partenere puteti beneficia de diagnosticul si tratamentul chirurgical al oricarei leziuni cutanate utilizând aparatura de specialitate de ultima generatie!